Συμβουλές για το σωστό ψήσιμο !

Το σωστό ψήσιμο των προϊόντων είναι η διαδικασία εκείνη που κάνει ένα προϊόν αποδεκτό από τον πελάτη και εξασφαλίζει την ασφάλεια της υγείας του καταναλωτή.

 

 • Ακολουθείστε τις οδηγίες ψησίματος που δίνει ο παραγωγός.                                                                          
 • Προσαρμόστε τη διάρκεια και τη θερμοκρασία του ψησίματος ανάλογα με τον φούρνο σας.                        
 • Η προθέρμανση του φούρνου είναι απαραίτητη για το καλό ψήσιμο των προϊόντων.
 • Όπου προτείνεται η επάλειψη του προϊόντος με μείγμα αυγού – νερού πριν το ψήσιμο του, συμβουλεύουμε να αντικαθίσταται (το μείγμα) τακτικά και να διατηρείται στο ψυγείο.

Χρήσιμες συμβουλές... επάλειψης

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την χρήση του μείγματος αυγού-νερού για την επάλειψη των προϊόντων, είτε με ζαχαρόνερο (κυρίως σε νηστίσιμα προϊόντα) είτε με γάλα

Συμβουλές για την σωστή απόψυξη κατεψυγμένων εμπορευμάτων

Η διαδικασία της απόψυξης θα πρέπει να γίνεται σε ελεγχόμενες συνθήκες, για να περιορίζεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος μικοβιολογικών αλλοιώσεων στα τρόφημα.

 

 •  Η απόψυξη στο ψυγείο ή σε θάλαμο απόψυξης (2-5°C) είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποψύξουμε ένα κατεψυγμένο τρόφιμο.
 • Κατά το χρόνο παραμονής στο ψυγείο για την απόψυξη, προτείνεται η κάλυψη των προϊόντων για την αποφυγή επιμολύνσεων. 
 • Σε καμία περίπτωση δεν αποψύχονται τα προϊόντα με τη χρήση νερού ή φούρνου μικροκυμάτων.
 • Τα προϊόντα που έχουν αποψυχθεί θα πρέπει να ψήνονται αμέσως ή να διατηρούνται στο ψυγείο.
 • Ακολουθείστε τις οδηγίες απόψυξης και προετοιμασίας που δίνονται από τον παραγωγό.
 • Οι θάλαμοι απόψυξης και τα ψυγεία, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με εγκεκριμένα σκευάσματα, για να αποφεύγεται η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που επιμολύνουν τα τρόφιμα.

Συμβουλές για την παραλαβή & αποθήκευση κατεψυγμένων εμπορευμάτων

Η κατάψυξη είναι μια υγιεινή μέθοδος διατήρησης των τροφίμων δίχως συντηρητικά, η οποία αναχαιτίζει με φυσικό τρόπο τη δράση παραγόντων που προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα.

 

 •   Όλα τα κατεψυγμένα εμπορεύματα θα πρέπει να ­τοποθετούνται στην κατάψυξη  (-18 °C), άμεσα κατά  την παραλαβή τους.
 • Δεν επιτρέπεται η επανακατάψυξη προϊόντων που έχουν αποψυχθεί. Η επανακατάψυξη υποβαθμίζει την ποιότητα  των τροφίμων.
 •  Η ετικέτα που περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες ιχνηλασιμότητας, θα πρέπει να συνοδεύει το προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποθήκευσης του.  
 •  Ο έλεγχος των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων κατά τη διαδικασία της παραλαβής είναι απαραίτητος. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διατήρηση προϊόντων πέραν της ημερομηνίας ανάλωσης που ορίζει ο παραγωγός.
 • Να εφαρμόζετε σύστημα διαχείρισης κατεψυγμένων προϊόντων. Τα πρώτα εμπορεύματα που αγοράστηκαν θα πρέπει να είναι και τα πρώτα που θα πωληθούν  (F.I.F.O.).
 • Στον καταψύκτη όλα τα προϊόντα που αποθηκεύονται, θα πρέπει να είναι καλυμμένα, ώστε να προφυλάσσεται η επιφάνεια των προϊόντων από την άμεση επίδραση της ψύξης. 
 •  Η καταγραφή των θερμοκρασιών κατάψυξης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική.
 • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη συντήρηση του καταψύκτη. Ο καλός αερισμός των μοτέρ και οι τακτικές αποψύξεις βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες αποθήκευσης των εμπορευμάτων.
 • Μη γεμίζετε υπερβολικά τον καταψύκτη.  Η καλή κυκλοφορία του αέρα στην κατάψυξη, βοηθά επίσης τις συνθήκες αποθήκευσης των εμπορευμάτων.
 • Οι πόρτες του καταψύκτη θα πρέπει να μένουν τον λιγότερο δυνατό χρόνο ανοιχτές και να κλείνουν ερμητικά, ώστε να μειώνεται το κόστος ενέργειας που καταναλώνει ο καταψύκτης και  να αποφεύγεται ο σχηματισμός πάγου στα τοιχώματα.
 •  Για ευνόητους λόγους δεν τοποθετούμε στους καταψύκτες προϊόντα που δεν είναι κατεψυγμένα. Υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των προϊόντων του καταψύκτη. 

Χρήσιμες συμβουλές... για mini κρουασάν

Αφού ψηθούν μπορείτε να τα σερβίρετε και ως σιροπιασμένα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την διατηρησιμότητά τους και ταυτόχρονα δημιουργούμε νέους κωδικούς με μεγαλύτερο βάρος.

Χρήσιμες συμβουλές... για τις χωριάτικες πίτες

Για το καλύτερο ψήσιμο σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας με λαδόκολλα μόλις ροδοκοκκινίσει και παρατείνουμε το ψήσιμο για να ψηθεί καλύτερα από κάτω.

Χρήσιμες συμβουλές... για πίτσες

Προτείνεται το ψήσιμο της πίτσας να γίνεται στις πάνω θέσεις του φούρνου, ώστε να παίρνουμε πιο ομοιόμορφο ψήσιμο του ζυμαριού και των υλικών της.

Προσθέστε επιπλέον υλικά (αλλαντικά ή τυριά ή λαχανικά) εάν θέλετε να βελτιώσετε την εικόνα τους ή να δημιουργήσετε νέους κωδικούς.

Χρήσιμες συμβουλές... για τα πεϊνιρλί & καλτσόνε

Μπορούμε να δώσουμε χωριάτικη εικόνα, πασπαλίζοντας τα προϊόντα με αλεύρι ή σιμιγδάλι από πάνω, μετά την στόφα και πριν το ψήσιμο.

Μπορούμε να δώσουμε γυαλιστερή και ελκυστική εικόνα εάν τα αλείψουμε με βούτυρο ή κάποιο λιπαρό μετά το ψήσιμο.

Χρήσιμες συμβουλές... για τα φύλλα αέρος

Για τα φύλλα αέρος (μπουγάτσες, χωριάτικα τρίγωνα, κλπ) κατά το ψήσιμο συνιστάται το γύρισμα των προϊόντων στο μισό χρόνο ψησίματος και αφού έχουν πάρει χρώμα.

Τα προϊόντα με αυτόν τον τρόπο ψήνονται στο λάδι και αποκτούν πιο γυαλιστερή όψη.

Κατά τη διατήρηση της μπουγάτσας στον θερμοθάλαμο καλό είναι να την γυρίζουμε ανάποδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην μαλακώνει το φύλλο.

Συμβουλές για τη διατήρηση των προϊόντων !

Για τη βελτίωση της εικόνας των προϊόντων, προτείνουμε την καλή οργάνωση του χρόνου ψησίματος, ώστε τα αρτοσκευάσματα να μην ψήνονται όλα μαζί το πρωί και να παραμένουν στο θερμοθάλαμο μέχρι την πώληση τους, αλλά να ψήνονται σταδιακά και ανάλογα με τη ζήτηση.


Μετά την εκφούρνιση και πριν την τοποθέτηση των προϊόντων στο θερμοθάλαμο , προτείνεται η ξεκούρασή τους για 5 λεπτά στη λαμαρίνα, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του “ιδρώματος” της βιτρίνας, καθώς και το «πάνιασμα» του προϊόντος.

Τα ζεστά προς πώληση προϊόντα, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C.

Η καταγραφή των θερμοκρασιών του θερμοθαλάμου σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική.

Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει πιστά τους κανόνες υγιεινής σε όλα τα στάδια προετοιμασίας μέχρι να φτάσει στον πελάτη (ψήσιμο, διατήρηση στο θερμοθάλαμο, μεριδοποίηση, σερβίρισμα ή διανομή).